شرکت صرافی شرکتی است که حوزه فعالیت آن در راستای عملیات صرافی میباشد. و طبق ماده۲ قوانین اجرایی تاسیس شرکت، حوزه فعالیت های شرکت های صرافی عبارت اند از: خرید و فروش ارز به صورت نقدی و یا حواله ای و همچنین خرید و فروش سکه نقره و طلا. و به گفته ماده ۳ همین آیین نامه، ثبت و تاسیس انواع شرکت صرافی موضوع این دستور کار، مشروط به گرفتن اجازه از بانک مرکزی می باشد.
شرکت های صرافی چند نوع می باشند؟
بر اساس ماده ۴ قانون کار در خصوص تاسیس شرکت های صرافی، شرکت های صرافی ها از نظر فعالیت به دو صورت تقسیم بندی می شوند:
- نوع اول شرکت های صرافی: صرافی هایی هستند که فقط به امر خرید و فروش ارز به صورت نقدی و غیر الکترونیک می پردازند و از انجام خرید و فروش انتقال صورت های دیگر ارز منع شده اند.
- نوع دوم شرکت های صرافی: صرافی هایی هستند که به جز این که می توانند به امر خرید و فروش ارز به صورت نقدی بپردازند می توانند نقل و انتقال ارز نیز انجام دهند.
هر دو نوع شرکت های صرافی می توانند به جز این که خرید و فروش ارز انجام می دهند سکه طلا و نقره نیز خرید و فروش کنند. حداقل سرمایه جهت ثبت شرکت صرافی های نوع اول پنجاه میلیارد ریال و صرافی های نوع دوم دویست میلیارد ریال تعیین گردیده است که می بایست تماماَ به صورت نقدی نزد بانک مرکزی سپرده شوند.

بررسی شرکت صرافی
با چه میزان سرمایه ای می توان شرکت صرافی تاسیس کرد؟
معمولا با شنیدن اسم صرای اولین موضوعی که به ذهن ما میرسد حداقل سرمایه لازم برای شرکت صرافی است. زیرا صرافی ها به دلیل نوع خاص فعالیتی که دارند باید پشتوانه قوی داشته باشند. طبق آخرین شنیده ها و اخبار به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، بانک مرکزی اعلام کرد است بر اساس اطلاعیه منتشره در سامانه سنا و به استناد تبصره 2 ماده 11 دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها، حداقل سرمایه جهت تاسیس صرافی در شهرهای بزرگ ایران که شامل تهران، مشهد، اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز و کرج است مبلغ 12 میلیارد تومان و سایر شهرها که کلان شهر نیستند مبلغ 6 میلیارد تومان تعیین شده است.
همچنین مقرر شد صرافیهای مجاز فعلی، حداکثر تا یک بهمن سال 1400، نسبت به افزایش سرمایه بصورت نقد و تطبیق شرایط با سرمایه تعیینشده جدید، اقدام کنند.
سئوالات متداول
1آیا صرافی را هرکسی می تواند تاسیس کند؟
صرافی نیز مانند هر کسب و کار دیگری برای تاسیس نیازمند پیش شرط هایی است که باید حتما و بطور دقیق و کامل رعایت شود تا فرد بتواند جواز تاسیس صرافی را بگیرد. در این مقاله به طور کامل به این موضوع پرداخته ایم.
2با چه میزان سرمایه می توان در شهر های کوچک صرافی تاسیس کرد؟
در شهر هایی غیر کلان شهر می توان با حداقل سرمایه 6 میلیارد تومان اقدا به تاسیس صرافی کرد. البته باید به یاد داشته باشید که تاسیس صرافی در کلان شهر ها سرمایه بیشتری نیاز دارد.
3آیا دریافت مجوز از بانک مرکزی برای تاسیس صرافی لازم است؟
بله اولین و شاید مهم ترین مدرک مورد نیاز برای تاسیس صرافی دریافت مجوز از بانک مرکزی است. و بدون این مجوز عملا نمی توان صرافی تاسیس کرد.

نکات تاسیس صرافی
نکته های مهم در رابطه با تاسیس شرکت صرافی
- ثبت و تاسیس شرکت صرافی به وسیله ی موسسات اعتباری با درنظرگرفتن دستورالعمل های ناظر بر آن ها، فقط به صورت شرکت سهامی خاص و به وسیله ی اشخاص حقیقی فقط به صورت شرکت تضامنی امکان می پذیرد. ( ماده 3 آیین نامه)
- موسسین باید در منطقه ای که تاسیس شرکت صرافی نیازمند مجوز از ارگان خاصی است مانند سازمان منطقه آزاد تجاری و صنعتی موافقت کتبی از مراجع مربوطه به همراه سایر مدارک مورد نیاز را به بانک مرکزی ارائه بدهند. (ماده 4)
- امکان ایجاد شعبه در مکان دیگر توسط شرکت های صرافی تضامنی امکان پذیر نیست این خصوص فقط در زمانی که بانک مرکزی مجوز این امر را بدهد امکان پذیر می باشد. ( ماده 5 )
- مکان که شرکت صرافی باید از نظر امنیت و حفاظت مورد تایید مراجع مربوطه قرار بگیرد. ( ماده 6 )
صرافی های غیر مجاز
در این روز ها صرافی های غیر مجاز زیادی در محدوده فردوسی تا چهار راه استانبول هستند در باره این موضوع باید گفت که نهاد های اجرایی عملکرد مناسبی نداشته اند این نهاد ها که توسط قانون توان اجرایی دارند باید واکنش بهتر و کارامد تری نسبت به فعالیت این دسته از صرافی های غیر مجاز داشته باشند.
بانک مرکزی چندین بار با نامهنگاری نسبت به توقف فعالیت صرافیهای غیرمجاز به ارگان های نظارتی مانند نیروی انتظامی که توسط قانون دارای قدرت اجرایی می باشد خواستار توقف فعالیت صرافی های غیر مجاز شده است. ولی همچنان صرافی های غیر مجاز دارند به فعالیت خود در بازار ارز ادامه می دهند که صدمه زیادی به اقتصاد کشور و مردم وارد می کنند نهاد های ناظر باید در برخورد با این صرافی ها قاطعانه تر برخورد کنند.

بررسی عملکرد صرافی غیر مجاز
مدارک مورد نیاز برای شرکت صرافی (تضامنی)
- دریافت مجوز از بانک مرکزی برای تاسیس شرکت صرافی
- داشتن کپی برابر با اصل شده مدارک شناسایی افراد
- اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل باید مدارک مربوط به سوء پیشینه خود را ارائه بدهند
- نکته مهم : موسس باید تابعیت ایرانی داشته باشد و پیرو یکی از ادیان رسمی کشور ایران باشد.

موارد مهم تاسیس صرافی
مواردی که باید هنگام تاسیس شرکت صرافی بدانید
- شرکت های صرافی حق تاسیس شعبه ندارند
- ثبت شرکت صرافی ملزم به داشتن مجوز از بانک مرکزی می باشد.
- حداقل هزینه تاسیس صرافی نوع اول پنجاه میلیارد ریال است که باید به شکل نقدی نزد بانک مرکزی ودیعه گذاشته شود
- هزینه تاسیس صرافی نوع دوم مبلغ دویست میلیارد ریال که باید به شکل نقدی نزد بانک مرکزی ودیعه گذاشته شود
- هنگامی که ثبت شرکت صرافی توسط شخص حقیقی انجام بپذیرد باید حتما در قالب شرکت تضامنی ثبت شود.
- هیئت رئیسه و مدیر عامل صرافی نوع دوم باید حداقل مدرک کارشناسی مرتبط ، و 5 سال سابقه کار در امور ارزی ، مالی ، و اقتصاد ، داشته باشد
دستورالعمل های مربوط به ثبت شرکت های صرافی
- ماده ٢٧: صرافی باید مجوز فعالیت خود را به صورت آشکار در معرض دید عموم و مشتریان قرار دهد.
- ماده ٢٨:بهره گیری از نام بانک و یا استفاده از کلمه بانک در اسم صرافی و تبلیغات مربوط به ان ممنوع میباشد.
- ماده ٢٩:ارائه خدمات صرافی باید در محلی که نشانی آن هنگام ثبت شرکت صرافی در اساسنامه و یا شرکت نامه آمده است و نیز شعب آن امکان پذیر می باشد.
- ماده ٣٠: صرافیهای نوع اول باید دارای محل کسب دائم (ملکی، سرقفلی و یا استیجاری ) و صرافیهای نوع دوم میبایست دارای محل فعالیت دائم(ملکی و یا سرقفلی) و به نام شرکت صرافی ذیربط باشند.
- ماده ٣١: محل کسب صرافیهای “بانکی” میبایست جدا و مستقل از شعبهها و باجههای بانک باشد.
- ماده ٣٢: تعطیلی محل کار صرافیها به هر دلیل بیش از یک ماه و یا نقل و انتقال محل کسب بدون اطلاع بانک مرکزی ممنوع است.
- ماده ٣٣: افتتاح شعبه یا نمایندگی صرافی صرفا برای صرافیهای نوع دوم مجاز میباشد که تنها با دریافت مجوز از بانک مرکزی امکان پذیر است .

صفر تا صد تاسیس صرافی
سخن آخر
البته لازم به یاد آوری است که ماده ها و تبصره های تاسیس صرافی بسیار زیاد است. اگر در این زمینه سوال یا ابهامی داشتید می توانید با مشاورین ما در گروه تخصصی ثبت شرکت ماهان تماس بگیرید و از راهنمایی های این عزیزان بهره مند شوید.